Jak řešit malý jídelní kout

Začněte u správného stolu - pokud máte na jídelnu jen málo místa, rozhodně zapomeňte na kulatý stůl, je na prostor velmi náročný. Raději ho nahraďte stolem klasickým čtvercovým nebo obdélníkovým. Sáhněte po správné velikosti -  jedna osoba potřebuje na jídlo prostor o velikosti i 60 x 30 centimetrů. Pro dvoučlenné domácnosti tak zcela stačí stolek 60 x 60 centimetrů. Pro čtyřčlennou rodinu sáhněte po rozměru 120 x 60 nebo 80 centimetrů.

Zkuste atypické stoly, které nepřekáží - sklopné stoly, které přes den spustí ke stěně, aby nepřekážely. Kuchyňské linky, které mají místo jedné ze zásuvek vysouvací jídelní stůl, který vytáhnete pouze na jídlo, jinak ho můžete ukrýt ve skříňkách. Více malých stolků je lepších než jeden velký - pomůže třeba prodloužený parapet na blízkém okně, přídavné stolky, které se dají zasunout pod sebe, nebo třeba pojízdné servírovací stolky.

Dřevo není ideální - nezateplujte malé prostory masivním dřevem. Nebojte se skleněného stolu a volte raději desku čirou v kombinaci s jednoduchou a subtilní nosnou konstrukcí, které váš prostor opticky nafouknou. Skleněný stůl pak lze doplnit nepřeberným množstvím hezkých a elegantních plastových nebo kovových židlí.

Staré dobré lavice jsou lepší než židle - ve světě se do jídelen vracejí lavice - jak rovné, tak rohové. Získáte tak až třetinu místa navíc! Průměrná šířka jídelní židle je kolem čtyřiceti pěti centimetrů, ale samozřejmě mezi jednotlivými kousky musíte mít patřičný prostor pro manipulaci. Na metr dvacet tak usadíte jen dva lidi. Stejně široká lavice nabídne dostatečné pohodlí pro tři. Na rozdíl od volně stojících židlí samostatná lavice působí jako zajímavý kus nábytku.

Nepodceňujte světlo - pro malé protory, tedy i jídelny platí, že by lidé neměli podceňovat dostatek světla. I když jde o malý kout, je důležité mít závěsné osvětlení i nad jídelním stolem.

 

Kde nás najdete?

            Interierydesign.cz

              649-220-727