Ergonomie kuchyně

Kuchyňská pracovní deska by měla být umístěna ve výšce odpovídající výšce vaší postavy.  V praxi to znamená, že vaše dlaně by měly při mírně pokrčeném předloktí pohodlně ležet na pracovní desce. V jaké výšce by ale mělo být varné centrum a v jaké centrum mycí?  Ve stejné, jako pracovní deska? Ano i ne!

Mycí centrum by opravdu mělo být ve stejné výšce jako pracovní deska. Co to ale znamená? Při práci ve dřezu se vaše ruce pohybují u dna, a ne u horního okraje dřezu. S výškou pracovní desky by měla korespondovat výška dna dřezu. Celé mycí centrum je tedy vhodné umistit výše. Praktické je také zvýšit výšku umístění myčky, neboť pak budete manipulovat s nádobím v menším předklonu. varné centrum by mělo být ve stejné výšce jako pracovní deska kuchyně. Uživatel musí mít ale možnost pohodlně nahlížet do hrnců. Proto si někteří nároční zájemci  nechávají snížit varné centrum, pod úroveň pracovní desky. Zvláště pro ženy se vzrůstem pod 170 centimetrů je to opravdu praktické.

Mycí centrum by mělo být asi o 20 centimetrů nad pracovní plochou kuchyně, varné centrum naopak o asi 15 centimetrů níž. Takto řešená kuchyň, ale může někomu připadat nepříjemně členitá. Pokud to velikost kuchyně umožní, je vhodnější varné centrum vyčlenit a umístit ho na ostrůvek, který si můžete snížit podle libosti a zbytek kuchyně pak bude mít jen dvě výškové úrovně. V případě rohových kuchyní, kde se jako uživatel pohybujete na ploše menší než asi 4 x 3 metry je toto řešení ale nevýhodné.

 

Kde nás najdete?

            Interierydesign.cz

              649-220-727